Jula väljer pension i egen regi avseende ITP 1
Julakoncernen erbjuder nu sina medarbetare som omfattas av ITP 1 en lösning i egen regi. Företagsgruppen räknar med bättre pensioner för medarbetarna, samtidigt som koncernen på sikt får lägre pensionskostnader.
– I takt med att koncernen vuxit har det blivit alltmer angeläget för oss att kunna erbjuda våra medarbetare pensionslösningar som kan ge ett mervärde. Företagets expansion har också inneburit att allt fler medarbetare omfattas av ITP 1, och därmed har långt kvar till pension. Därför har vi sökt en lösning som kan skapa förutsättningar för bättre avkastning på lång sikt, säger Julas finansdirektör Ola Helgesson, och fortsätter:
– När vi kom i kontakt med rådgivningsföretaget Intelligencia introducerade de oss för ITP 1 i egen regi. Efter att ha studerat förslaget närmare såg vi att detta kan bli en win-win-lösning för både företaget och individerna. Detta i form av både högre pensioner och på sikt lägre kostnader för koncernen.
Jula erbjuder nu cirka 350 medarbetare alternativet att välja ITP 1 i egen regi. Så här långt har den nya möjligheten fått ett varmt mottagande.
– Medarbetarna uppskattar att koncernen tar ett initiativ som skapar mervärde. Vår ambition är att minst 90 procent av dem som har möjlighet ska välja den här lösningen, säger Ola Helgesson.
Introduktionen av det nya pensionsalternativet har föregåtts av en grundlig kommunikationsinsats. Tillsammans med Joakim Grundberg och Lennart Bengtsson från Intelligencia har Jula genomfört flera informationsmöten, både ”live” och digitalt. Information om ITP 1 i egen regi finns också på koncernens intranät.
– Den vanligaste frågan på medarbetarmötena har varit om det finns någon hake. Men det finns det ju egentligen inte. Koncernen garanterar en avkastning som minst motsvarar Alecta Optimal Pension (ITP 1:s ickevalsalternativ), men med möjlighet att ta del av överavkastningen. För medarbetarna innebär den här lösningen inga risker, bara uppsidor, säger Ola Helgesson.
Samtidigt som ITP 1 i egen regi introduceras som alternativ för medarbetarna, startar Jula också en pensionsstiftelse. Koncernen har valt Nordea som förvaltare av stiftelsens tillgångar, medan PRI får ansvaret för stiftelsens administration och redovisning.
– För oss har det varit viktigt att hitta en aktör med kompetens inom det här området och samarbetet med PRI har fungerat utmärkt. De har ju en etablerad lösning för att kreditförsäkra pensionerna, och det var ett naturligt val att även låta PRI hantera pensionsadministrationen respektive pensionsstiftelsen, säger Ola Helgesson.
Julas ambitioner när det gäller pension i egen regi stannar inte vid de medarbetare som omfattas av ITP 1-avtalet. Nu blickar man framåt med förhoppningen att kunna hitta en motsvarande lösning för de medarbetarna inom SAF-LO-kollektivet. Detta är hittills obruten mark, men Joakim Grundberg på Intelligencia ser stora möjligheter för pension i egen regi även inom detta område.
– Ännu är det för tidigt för att säga när en lösning för SAF-LO-området kan vara på plats, men kanske inom ett år. Det finns fler företag i Sverige som är intresserade av att kunna erbjuda pension i egen regi till en större bredd medarbetare, säger Joakim Grundberg.
Om Jula
Julakoncernen består i dag av sju verksamhetsbolag, varav kärnan är butiks- och webbhandeln i Jula och Hööks. Totalt har koncernen över 210 varuhus i Sverige, Norge, Polen, Danmark och Finland. Centrallagret i Skara på 175 000 kvadratmeter är norra Europas största i sitt slag. År 2023 omsatte koncernen 10,5 miljarder kronor.